Ревю на РМС 10

Re: Ревю на РМС 10

от silver_bolt » Чет Ное 21, 2013 12:13 am

Kрасивичко радио е, да, признавам го. Вътре, обаче е най-отвратително измисленият български, лампов приемник.

Преди известно време имах възможност да се занимавам с едно такова животинче...скъсах си нервите. Всички тежки елементи от схемата (изходен траф, филтри, мощният резистор в захранването, настройващ кондензатор) са натоварени върху една относително тънка печатна платка. И за да е още по-добре, въпросната платка е закрепена към кутията само в краищата си. Съответно, при тия предпоставки и след 40 години работа, цялата платка на апаратчето беше покрита с пукнатини, като паяжина. Някои бяха оправяни от предишен майстор, други аз трябваше да ремонтирам. На 2-3 места разбрах че има проблем едва след мерене с мултицет...на око всичко беше в ред.
Продължавам с проблемите в конструкцията. Тъй като радиото е малко, без трансформатор, температурата вътре се вдига доста при работа. И понеже на платката всички части са наредени близо едни до други, ето ти множество прогорени и разтопени кондензаторчета, жички и прочие дребни неща.
За последно: има едно излишно, според мен, усложняване в захранването. Част от първичната намотка на изходния трансформатор се използва като дросел. Е, при мен беше изгоряла тази част, та се наложи побългаряване малко. За справка: апаратите Сонет, Комсомолец и Мечта са със същите лампи и я нямат тази ''екстра''.

Радиото има и транзисторна версия (РМС-10Т), където някои от тия проблеми няма да ги има. Трябва да изчакаме някой да го намери и покаже, та да видим какво е сътворено там.
Аватар
Регистриран потребител
 
Мнения: 53
Регистриран на: Пет Ное 16, 2012 8:25 am
Местоположение: София

Re: Ревю на РМС 10

от Vladislav » Чет Ное 21, 2013 1:52 am

Росене, един настоятелен призив. Снимай транзисторната версия на РМС10! С голямо нетърпение ще чакаме снимките (аз лично ще проверявам по два пъти на ден форума), защото този модел е толкова рядък, че досега никой не го е открил, дори и Петко. Аз даже бях твърдо убеден, че е бил заплануван, но никога не е произвеждан. Така че ти си направил извънредно важно откритие, намерил си бялата радиолястовица, така да се каже. Поздравления! Може да не е нещо много скъпо, но вероятно е най-голямата рядкост в колекцията ти.

Иначе радиото наистина е много смотано. Макар че е копирано от модели на Филипс, поради стремежа да е максимално евтино, е толкова нескопосано, че се е разваляло постоянно още като съвсем ново и бързо бързо са се отказали от него. Затова сега е доста рядко. Затова и не са произвеждали транзисторната версия, или може би са направили само няколко бройки, на една от които си сложил ръце ти. И това с винтчетата на скалата също не е такава рядкост - така са монтирани пласмасовите скали на всички модели на Филета от 50-те години нататък, както и на други евтини кухненски модели на Филипс (всъщност филетите не са били никак евтини, дори на немците е било трудно да си ги позволят).
Заинтересован
Заинтересован
 
Мнения: 158
Регистриран на: Пет Ное 16, 2012 11:39 am

Re: Ревю на РМС 10

от Vladislav » Чет Ное 21, 2013 2:42 am

Явно не съм се изразил ясно. Смотано е българското копие. Моделите на Филипс от едно време почти без изключение са много добре направени, качествени и трайни. Повечето са с отличен дизайн и работят прекрасно. Дори и най-евтините им кухненски модели десетилетия по-късно почти не се нуждаят от ремонт.
А филетите не само са красиви, те са невероятни приемници. Пласмасови са, с размер колкото нашия Комсомолец, но още от първата половина на 50-те години имат укв, при това работят много стабилно, с отлична чувствителност и избирателност на всички канали, а звукът е просто невероятен. Моята филета, снимката на която прилагам по-долу, си я слушам почти всеки ден. Спокойно мога да кажа, че звукът на УКВ е по-добър от на всички български приемници, които съм чувал, дори и големите. Струва ми се невероятно как този малък говорител произвежда толкова бас и толкова музикален звук. Удоволствие е да се слуша и съременна и класическа музика. Радиото пълни убедително със звук дори голямо помещение. Освен това е много красиво, особено на тъмно. Доказателство за невероятния успех на този модел, е че е произвеждан 10 години (от 1954 до 1964 г.) - и това в епоха на толкова бурно развитие особено на дизайна и в по-малка степен на технологията на радиото, когато моделите са променяли рязко външния си вид през година-две. При това например в Германия тези филети са стрували по 240 марки - сума, която на много хора е било трудно да си позволят.

Изображение
Заинтересован
Заинтересован
 
Мнения: 158
Регистриран на: Пет Ное 16, 2012 11:39 am


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron