Страница 1 от 1

Телевизор ПИРИН Т47-II

МнениеПубликувано на: Чет Ное 07, 2013 5:29 pm
от Malixx
Здравейте колеги! :) От скоро си имам телевизорчето от заглавието (coco76) . Доста време търсих читава бройка и най - накрая успях да намеря. Телевизора е в много добро състояние без забележки по кутията. Всичко му е налично и отвътре. Като цяло е бил пазен и ремонтиран мераклийската от предишния собственик.
При първоначалното включване телевизора заработи без проблем. Подадох му сигнал от кабелна телевизия и картината изгря. Има леки забележки по отношение на геометрията, но предполагам, че след подмяна на кондензаторите всичко ще си дойде на място. Картината е с добър контраст и яркост. Няма мъглявини. По отношение на звука се чува само шум, но е нормално без наличието на филтър за 6,5мх.
До тук добре, но реших да сваля лампите да ги почистя и след това се появиха два проблема. Първо звука изчезна. Няма никаква реакция, когато въртя потенциометъра. Преди това, както казах имаше шум, но нивото на звука се регулираше. Другия проблем е, че при подаване на сигнал на антенния вход картината изчезва. Кинескопа гасне ако може така да се изразя. Има проблясъци само при прещракване на каналите. Размърдвах лампите, но няма промяна. Ще се радвам ако ми помогнете със съвети как да реша тези възникнали проблеми и да продължа със скромната реставрация. Като за начало коя лампа е за звука и може ли да окаже влияние на картината? Имам минимални познания по електроника, но съм мераклия и се надявам да не ми се смеете много. Обещавам и снимки. (coco2)

Re: Телевизор ПИРИН Т47-II

МнениеПубликувано на: Чет Ное 07, 2013 6:41 pm
от radko
Схемата е тук: http://www.kn34pc.com/sch/sch_tv/tv_pirin.html
Надявам се да ти помогне да се ориентираш кои лампи са за звук и т. н.
Огледай за автогол при манипулациите.

Re: Телевизор ПИРИН Т47-II

МнениеПубликувано на: Нед Дек 15, 2013 6:11 pm
от am stereo
а кабелната му дистанция с плъзгачите може ли да се види някъде

Re: Телевизор ПИРИН Т47-II

МнениеПубликувано на: Пон Апр 14, 2014 8:46 pm
от faraona
Внимавай с Пирина и кабелната, че туй телевизорче не е разделено гълванически от мрежата. bnd

Re: Телевизор ПИРИН Т47-II

МнениеПубликувано на: Пон Юни 09, 2014 9:19 pm
от sasho123
icon_cool Доста такива са ми минали през ръцете ако някоя ламп няма надписи или нещо имаш проблем пиши ми на скайпа alex_11371 ще помагам знам го наизуст ако ти трябва нещо за неаго освен кенескоп изхвърлих го . Ако не можеш да се ориянтираш коя лампа де отива ще ти помогна само трябва снимка на таз лампа .
поздрави Сашо

Re: Телевизор ПИРИН Т47-II

МнениеПубликувано на: Пон Апр 17, 2017 2:41 pm
от Malixx
Здравейте на всички посетители на форума! :) Имам едно питане, а именно възможно ли да е се присади друго шаси на Пирина (примерно от респром Т5002) и да се ползва само кинескопа. Може да звучи странно, но все пак ми е любопитно. Поздрави!

Re: Телевизор ПИРИН Т47-II

МнениеПубликувано на: Нед Май 06, 2018 12:27 am
от Malixx
И така след има няма 5 години и няколко неуспешни опита да подкарам оригиналното шаси и да постигна желания ефект (къде поради липса на подходящи части в комбинация от незнания, къде поради липса на време да задълбоча) направих "няколко" модификации:
Попадна ми читаво шаси от Респором Т5001 и успешно го вградих.
Изображение
По самото шаси имаше много малко да се прави. Повечето беше презапояване на спойки и чистене на прах. Резултата ми допадна много:
Изпълних си една детска мечта дори и малко пораснал icon_e_biggrin.gif
Изображение
Послушах си и хубава музика (снимката е размазана не е от кинескопа) [icon_e_wink.gif
Изображение

Наредил съм потенциометрите отгоре-надолу: Звук, яркост и контраст. Относно каналния превключвател.. Прибрал съм оригиналния, както и всички останали части. Имам подобен, които ще пригодя да използвам като ключ, а отзад ще са потенциометрите за настройка на каналите. Вероятно ще са 8 че имам от София 11. Строго се придържам към оригиналната визия. Като цяло плюсовете са доста. Може да гледаш часове наред без притеснения (ако си в такова настроение.. Всички знаем, че това си е хоби в комбинация с топли спомени). Връзката се декодер е лесна поради наличието на дециметров обхват. Имам какво още да правя, но рядко успявам да отделя време.. icon_neutral.gif
Лично аз съм доволен от постигнатото до сега. Каквото и да се направи за съживяването на една отминал епоха си е постижение по един или друг начин.
Ето и едно клипче:

https://www.vbox7.com/play:8cab254ed7

[icon_e_wink.gif

Поздрави и знам, че не на всеки му допада този вариант, но все пак си е опция и то много добре работеща. Единствено не мога да намеря резервно ТXO.