Всъщност продължавам темата за грамофоните- бих могъл да и сложа заглавие"Всеки с дерта си Lager с грамофона си", перефразирайки поговорката за Ангел войвода и гайдата му.Друго подходящо заглавие струва ми се би било "Какво си купих от битака"' Миналата събота във връзка с концерта на Roger Waters бях в София и не пропуснах възможността да посетя това известно на всички вехтошари място. Като провинциалист нямам възможността на столичани да бъда там всяка събота и неделя. След около тричасово обикаляне си тръгнах доволен (горе-долу) с един зеленикав дървен куфар, който искам да ви покажа. Правя предварителен коментар на снимките-грамофон Радиола, който беше без рамо и мембрана. Липсваше му и манивела, а на мен ми трябва изправен механизъм за възстановяване на Зенита, който вече притежавах. Мургавият търговец ми разреши да го отворя и погледна отвътре, даже ми даде отвертка. Тогава видях и разбрах, че машината е 2 G, т.е второ поколение- пружинния двигател е заменен с електрически. Електроника няма.Резонатора е по-различен- не е извит като охлюв и звука излиза отпред. Направен е опит за регулиране на силата- чрез подвижни желузи пред изхода на фунията,според мен напълно несполучлив- ако това са искали да постигнат чрез това допълнение. Моторът е за няколко напрежения, не е колекторен, има вграден центробежен регулатор на оборотите, работи доста тихо- шума му се маскира от силната свирня.Естествено няма да го съсипвам,а ще имам втори грамофон. Следва онагледяването...
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Радиола е клон на RCA -според Wikipedia-фигурира като европейски производител на грамофони, плочи, а по-късно и радиоапарати. Може да се видят например на TSF Archiwe апарати нейно производство. За грамофона не сме се дърпали- той ми го даваше, а аз ужким се чудех дали да го взема. Даже ми го пази докато разгледам другите "щандове"'
Браво, че си се запалил! Леле, тая песен ,,Нещо ке те питам, бабо"! Страхотна колекция, моята е далеч по-малка, защото просто съм гледал да имам по 1 екземпляр от всяка марка българки шеллакови плочи. Екстра си!
1940 ==> 2010 | 1941 ==> 2011 | 1942 ==> 2012 | 1943 ==> 2013 | 1944 ==> 2014 | 1945 ==> 2015... _________________ - МОИТЕ КОЛЕКЦИИ ==> РАДИОПРИЕМНИЦИ (клик!) | ТЕЛЕВИЗОРИ (клик!) | ГРАМОФОНИ (клик!) | БГ КОМПЮТРИ (клик!) - ИЗТЕГЛИ БЕЗПЛАТНО СТАРОТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА ==> (клик!) _________________ ! ==> КУПУВАМ ВСЯКАКВИ Б Ъ Л Г А Р С К И ТЕЛЕВИЗОРИ И РАДИА <== ! _________________ Антон К. Оруш - за връзка с мен: e-mail: deltichko@abv.bg Skype: respromcho GSM: 0896 625 803 lat. 42° 41'; lon. 23° 18' DIN, МС/ТС, 1942 1000 Sofia, Bulgaria