Металообработващите машини

Който обича да си чеше езика, да заповяда тука!

Металообработващите машини

от sawow » Чет Сеп 11, 2014 9:34 am

Цитати от гениалната статия на инж. Иван Пехливанов

Металообработващите машини
бяха основно направление на отрасъла машиностроене.
Започнало през 30-те години в 5-6 малки работилници,
към 1980 г. то имаше 40 завода, (четиридесет ЗММ-та),
произвеждащи 18 хиляди стругове, фрези, бормашини, агрегатни машини, обработващи центри, автоматични технологични линии, манипулатори, роботи.
90% от тях се експортираха в десетки страни от Близкия изток до Западна Европа.
Научноизследователският институт и заводските му конструкторски бюра имаха огромен опит в създаването на нова техника.
Развитието му е дело на
инж. Щилян Петров, проф. Асен Вълев, д-р инж. Мойнов, д-р инж. Ярослав Генов,
д-р инж. Илия Харампиев, д-р инж. Пенко Сомлев, инж. Божил Вучков.

Индустриалният умствен капитал на България вече е унищожен. Това е престъпление, по-голямо от самото разрушаване на индустрията, защото без интелект е невъзможно нито изграждането, нито развитието й. Той се създава бавно и трудно. Нужни са време, подходяща среда и много пари. Разправата бе извършена професионално. Тя включваше: Бърза раздяла със старите специалисти. Те бяха унизени и оставени на мизерно доизживяване. Разгонване по чужбина на специалистите от средното и младото поколение под натиска на безработица и безперспективност. Сриване възпроизводството на нови специалисти. Съсипана бе образователната система.
Това изключи България от групата на индустриалните държави, тя се превръща в неоколониална територия. Изпълнението започна още от началото на 1990 година. Фалшифициран бе външният дълг, за да се представи икономиката ни като катастрофирала. Изчезна 1,4 милиард щ. д. валутен резерв.
Необяснимо защо не бяха прибирани 2 милиарда и 350 милиона щ. д. външни вземания. На 28 март 1990 г. бе обявен мораториум по външния ни дълг. По покана на правителството господата Ран и Ът от САЩ с екип от американски и български специалисти разработиха план за “реформи”. Вече 15 години той се изпълнява безпрекословно. В съответствие с него България единствена в света извърши 100 % разрушителна приватизация. Лекомислено се изоставиха традиционни пазари. Чрез “преструктуриране” бяха разбити социалната, здравната, образователната и културната национални системи. Така бе разрушено всичко, което ни свързваше със съвременния промишлен свят. Отприщените стихии унищожиха средата, в която може да се развива индустриалният интелект.
Регистриран потребител
 
Мнения: 196
Регистриран на: Вто Дек 17, 2013 10:02 pm

Re: Металообработващите машини

от sawow » Чет Сеп 11, 2014 7:23 pm

Регистриран потребител
 
Мнения: 196
Регистриран на: Вто Дек 17, 2013 10:02 pm


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron