Страница 1 от 1

Въпрос относно радиошкаф "Мелодия 14"

МнениеПубликувано на: Пон Ное 11, 2019 11:10 pm
от Kornev
]Здравейте!

Наскоро един радиошкаф "Мелодия 14" ми попадна под ръка и се заех да го поизчистя/поразуча и евентуално поправя, ако му има нещо.
Във връзка с това, открих че дозата на грамофона му има някакъв вид селектор, който не съм сигурен за какво точно служи /както и символ на предния панел, който отговаря на един от изобразените в/у селектора/ и в опитите си да разбера за какво може да е стигнах до този форум. Прикачвам снимки на въпросните неща. :)

доза.jpg


преден_панел.jpg

Re: Въпрос относно радиошкаф "Мелодия 14"

МнениеПубликувано на: Вто Ное 12, 2019 10:10 pm
от radko
Тази доза е с две игли - съответно за т. н. обикновен запис (78 об/мин - старите шеллакови плочи), и т. н. микрозапис - по-съвременните плочи на 33 и 45 об/мин, и с това лостче се обръщат коя игла да чете плочата. За да не си прецакваш плочите, този превключвател следва да е в положение, когато двете кръгчета са отгоре. Самият знак с кръгчета изобразява "стереозапис". Разбира се, няма проблем да се възпроизвеждат и моно плочи - на тях знакът е равностранен триъгълник с връх надолу, с заоблени върхове и буква М на горната страна.
На скалата, където е изоблазен символът с двете кръгчета, се намира индикаторът за стерео приемане на УКВ - свети при приемане на стерео програма.

Re: Въпрос относно радиошкаф "Мелодия 14"

МнениеПубликувано на: Вто Ное 12, 2019 10:25 pm
от Kornev
Разбирам! Благодаря за бързият и изчерпателен отговор!

Всичко добро! :)