Запояване/заваряване на пластмаса

Re: Запояване/заваряване на пластмаса

от Vladislav » Сря Юли 10, 2013 2:51 am

Не подлежи. Бакелитът не е обикновена термопластична пластмаса, а се състои от малък обем фенолова смола, примесена с голямо количество пълнител (дървени стърготини и др.). При опит за нагряване малкото количество полимер се разрушава и се показва пълнителят, който нагаря, но не се деформира особено. Изобщо бакелитът е материал, който не подлежи на задоволително възстановяване, когато е повреден (независимо дали е счупен, подбит или повърхността му е износена вследствие на продължително излагане на слънце). Единствено при чисто спукване може да се залепи съ здраво секундно лепило, но пукнатината не може да се маскира напълно. Всяко термично въздействие го уврежда непоправимо. А термопластичните пластмаси могат да се заваряват наистина с контактно нагряване, но не мога да си представя какво си лепил с пистолет за горещ въздух и горелка - това са твърде груби и непрецизни източници на топлина.
Заинтересован
Заинтересован
 
Мнения: 158
Регистриран на: Пет Ное 16, 2012 11:39 am

Re: Запояване/заваряване на пластмаса

от Vladislav » Сря Юли 10, 2013 9:32 am

Мисля, че няма как някой да излезе с по-ясно становище от това, което обобщих по-горе и което се основава на консенсусното мнение, отразено в много сайтове (не мога да добавя "и книги", защото не съм чел книги по темата, но предполагам, че и там пише същото). А именно, че бакелитът не може да се поправя задоволително - т. е. възможно е да се лепи и дори да се изгражда с епоксидна смола, но ремонтът не може да стане на напълно "невидим" поради особеностите на материала.

Правилно си заключил, че бакелитът е "крайна материя", в смисъл че след формоването под налягане на бакелитеното изделие, то повече не може да си променя формата. На английски този тип пластмаса се нарича "thermoset", което значи че топлинната обработка я втвърдява необратимо, за разлика от пластмасите, които са "thermoplastic" и могат да се преоформят многократно с нагряване.

А иначе по-прецизно може да нагряваш пластмаси с поялник или апарат за заваряване на полипропиленови водопроводни тръби, зависи от това, кеото се опитваш да залепиш.
Заинтересован
Заинтересован
 
Мнения: 158
Регистриран на: Пет Ное 16, 2012 11:39 am

Re: Запояване/заваряване на пластмаса

от mbg » Чет Юли 11, 2013 12:18 am

Бакелита се настъргва на ситно, после се забърква с епоксидна смола - може да стигне до 80% бакелит на 20% смола разтвора и да се получи. Но винаги си личи, било то и малко, къде е лепено. Тия дни ще разпитам един приятел обстойно за технологията....


Иначе за пластмасата - тя много успешно се лепи с хлороформ - той действа като разтворител и я прави течна, връзката после е 100% здрава.
Регистриран потребител
 
Мнения: 124
Регистриран на: Съб Ное 17, 2012 9:41 pm
Местоположение: София / Хасково

Re: Запояване/заваряване на пластмаса

от Vladislav » Чет Юли 11, 2013 11:05 am

Е, прояви малко въображение, де! С домакински уреди наистина няма да стане, но можеш да използваш подходяща пила или щкурка или електрически инструменти като дремел, бормашина или шмиргел. За да майстори човек разни неща, е необходимо да е инициативен и да опитва разни решения.
Заинтересован
Заинтересован
 
Мнения: 158
Регистриран на: Пет Ное 16, 2012 11:39 am

Re: Запояване/заваряване на пластмаса

от bojitchko » Чет Юли 11, 2013 11:03 pm

Машинка за кафе. Cheershappy
0888/231 599
Аватар
Регистриран потребител
 
Мнения: 201
Регистриран на: Чет Ное 15, 2012 11:54 pm
Местоположение: София

Следваща

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron