Фабричен дефект на телевизор Daewoo DTH-29U3K-100D (CP-830F)

Фабричен дефект на телевизор Daewoo DTH-29U3K-100D (CP-830F)

от peppone1 » Съб Фев 03, 2018 12:49 am

Здравейте, повредата на телевизора беше че му се е свила картината по вертикала и имаше ярка лента отгоре. Причината бе че е изсъхнал електролитният филтров кондензатор C315 100u/50V, но след смяната му с нов Fujicon, телевизорът е работил няколко часа, след което и новият е изсъхнал, но при пробата тогава не съм забелязал той да загрява особено.Сега го смених отново и измерих напрежението, което отчита 54V, очевидно е че превишеното напрежение е причината за изсъхването му, но всички други напрежения са в рамките на нормалното и няма как да не са след като размера на картината по вертикали и хоризонтали е нормален, като изключим че в горния десен ъгъл леко се забелязва горният ръб на картината с обратният ход, но и това е нормално пред вид че картината в този край е леко изкривена, както и под влиянието на земното магнитно поле. Но се питам как тогава е работил дълги години с оригиналният кондензатор преди да изсъхне, може би онзи кондензатор е имал по-голям толеранс в пробивното напрежение, а и старите кондензатори обикновено са с по-голям размер, следователно и с по-ниско вътрешно съпротивление и може би затова е издържал. Затова смених кондензатора с по-високо пробивно напрежение 63V.

Друга причина предполагам е да има утечка в интегралната схема и да връща по-висок обратен сигнал, но и на схемата го дават че това напрежение е 50V, точно на граничното на кондензатора, докато в документацията на самата интегрална схема дават че този кондензатор е на 100V, но 47uF. Но по-малкият капацитет по-слабо угася обратният ход и напрежението се вдига, тъй че пак не става ясно колко всъщност е то.
Изображение
Умния човек не казва и половината от това което знае, а глупавия не разбира нищо от това което говори. Lao Tzu.

Професионализмът не е в това да не допускаш грешки, а да си направил всички възможни грешки, в най-тясната област.
Аватар
Регистриран потребител
 
Мнения: 216
Регистриран на: Нед Юни 09, 2013 1:14 am
Местоположение: Пловдив

Re: Фабричен дефект на телевизор Daewoo DTH-29U3K-100D (CP-8

от vladimirstanoev » Нед Фев 04, 2018 4:07 pm

peppone1 написа:в горния десен ъгъл леко се забелязва горният ръб на картината с обратният ход, но и това е нормално пред вид че картината в този край е леко изкривена, както и под влиянието на земното магнитно поле.
А тва изкривяване оправя ли се като обърнеш телевизора с краката нагоре? Изображение
Аватар
Регистриран потребител
 
Мнения: 2283
Регистриран на: Пон Фев 11, 2013 2:34 am
Местоположение: София


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron